x
Newsy
  • 07.04.2024
  • Nowa porcja questów czeka na śmiałków! -> Questy
  • 06.04.2024
  • Aktualizacja kwietniowa weszła w życie! Więcej szczegółów pod linkiem-> Aktualizacja kwietniowa
  • 07.03.2024
  • Wszystkie Panie zapraszamy do wzięcia udziału w Loterii z Okazji Dnia Kobiet! -> Loteria z okazji Dnia Kobiet
  • 04.02.2024
  • Postacią Miesiąca został Tauro
  • 31.01.2024
  • Dzienniki umiejętności zostały sprawdzone
Fabuła
  • Aktualności fabularne
  • > Świeża porcja nowości z Lwiej Krainy
  • Przewrót na Lwiej Ziemi
  • > Khalie przejęła władzę na Lwiej Ziemi po wypędzeniu dotychczasowych władców.
  • Gniew Przodków
  • > Po krainie przetoczyły się nieszczęścia i choroby. Mówi się, że to Przodkowie postanowili uprzykrzyć życie żyjącym, ale kto wie czy starzy szamani mają rację. Może po prostu przebywanie w niebezpiecznych terenach ma swoje konsekwencje.
  • Epidemia w dżungli
  • > Chodzą słuchy, że choroba w Dżungli przybiera na sile. Napotyka się tam wielu chorych, którzy wykazują agresję wobec nieznajomych.
  • Szkarłatne Grzywy
  • > Ragir odnowił dawne stado. Szkarłatni powrócili na zajmowane niegdyś ziemie.
Suwak
Lwia Skała
Wodopój Las Kanion Termitiery Jezioro ZZ Wulkan Góry LS Jaskinie Kilimandżaro Upendi Drzewo życia Wielki Wodospad Zakątek Przodków Oaza Ruiny Pustynia Ciernisko Cmentarz Pole bitwy Zarośla Bagno Słone jezioro Gejzery Góry ZZ Wielka woda Jezioro szmaragdowe Jezioro flamingów Kaskada Grobowiec Rzeka Wąwóz Dżungla Pustkowia Równina Rzeka 2 Sawanna 2 Rzeka 3 Las namorzynowy Dolina wichrów Nadrzecze Dolina LS Drzewo życia Sawanna LZ Skała Wolności Wschodnia Oaza Wydmy Las MB Jezioro MB Wybrzeże

Niecka pełna palm

Jedyna wyspa zieleni wśród bezkresnej pustyni niejednemu już przyniosła ratunek przed śmiercią z pragnienia. Niewielkie pełne ryb jeziorko, zasilane podziemnym strumieniem, dostarcza wody rosnącym wokół drzewom. Na miękkiej trawie pod ich rozłożystymi konarami można wypocząć przed dalszą podróżą.

Awatar użytkownika
Bomvu
Gatunek: Lew
Data urodzenia: 01 lut 2014
Waleczność: 60
Zręczność: 50
Percepcja: 40
Kontakt:

Re: Niecka pełna palm

Post autor: Bomvu » 13 lip 2019, 17:18

Ciągle był w fazie rozciągania się, więc wydawał z siebie różne pomruki, niby to ziewanie, niby to jakieś tam mruczenie. W końcu ostatni raz westchnął głęboko i podniósł się na nogi.
- Bardzo dobrze, dziękuję. Ty też widzę w dobrym nastroju. - otrzepał się z całego ewentualnego piachu i pyłu, jaki mógł się znaleźć na jego futrze i w grzywie. Tego drugiego bardzo nie lubił.
Pomysł miała naprawdę intrygujący i kolejny raz wykazała się innowacyjnym myśleniem. Uśmiechnął się i spojrzał na nią z podziwem.
- Sądzisz, że spodoba im się taki dar? Raczej nie nakarmimy całego ich stada rybkami, ale na pewno docenią ten gest. Może dzięki temu będą chcieli więcej powiedzieć o sobie. - spodobał mu się ten plan, nie musieliby zwlekać już więcej, a przy okazji mogliby tylko zapulsować u obcych. Inną sprawą jest, że wspólne łowienie ryb z Ember też było bardzo nęcące.
Obrazek 🎶

Awatar użytkownika
Ember
Data urodzenia: 12 gru 2012
Zdrowie: 100
Waleczność: 40
Zręczność: 70
Kontakt:

Post autor: Ember » 15 lip 2019, 16:31

- Darmowy pokarm zawsze jest mile widziany, w górach gdy tego pokarmu nie było za wiele i moje byłe stado z pewnością byłoby zadowolone z takiego podarku. - Po prostu sugerowała się doświadczeniem, obszary pustynne porównała do gór. Ciężkie warunki klimatyczne, mała ilość łownej zwierzyny to wszystko sprawiało, że w pewnym sensie to miejsce przypominało jej dom. W obu przypadkach życie nie należało tu do najłatwiejszych i zapewne wymagało od lwów sporej dawki umiejętności i szczęścia by zasiedlać teren.
Nie chcąc zbytnio zwlekać przyniosła długi patyk i kilka długich, sztywnych liści, w których na końcach zrobiła otwory by przełożyć kij. Tym sposobem z łatwością przetransportują ryby.
Weszła potem do wody, przybierając pozycję na "czaplę" i czekając na ofiary.
🎨 🎶

Awatar użytkownika
Bomvu
Kontakt:

Post autor: Bomvu » 15 lip 2019, 19:39

Przytaknął na jej słowa i uśmiechnął się doń.
- Dobrze, nie obrażą się na pewno. Może nawet spojrzą przychylniejszym okiem? - spoglądał się co też ona działa. Dopiero po chwili zrozumiał, że to taka mała siateczka, no może nie siateczka, bo lwy w Afryce tego pojęcia nie znają. No to pomyślał, że to przenoszowiec. Wszedł za Ember do wody i usiłował naśladować jej ruchy. Nieco skrzywił łeb, żeby móc widzieć co też ona robi.
- Tylko się nie śmiej. To dopiero mój drugi raz. - uśmiechnął się przesłodko.
Obrazek 🎶

Awatar użytkownika
Ember
Kontakt:

Post autor: Ember » 15 lip 2019, 20:34

- Też na to liczę. - Odparła spoglądając w taflę wody.
- Z nauki śmieją się tylko gbury. Zresztą każdy kiedyś zaczynał- Skupiała całą swoja uwagę oczekując pojawienia się ryby. Pomilczała tak dobry kwadrans zanim nadarzyła się okazja by mogła uderzyć łapą w wodę i podrzucić rybę do góry, prosto na brzeg.
Przeniosła się kawałek w inne miejsce i czekała aż woda się uspokoi i ofiara kolejna podpłynie.
- Opowiadałam ci może o inicjacji jakiej przechodził każdy członek stada? Chodziło o pierwsze polowanie w praktyce. - Patrząc na swoje odbicie przypomniała sobie dawne dzieje. - Pokolenie młodych, posiadających w łebku samą teorie miało kilka dni na przyniesienie zdobyczy. -Wydawało jej się że podpłynęła ryba ale był to tylko kawałek drewna na wpół zanurzony w wodzie.
- Schodziło się wtedy z gór na niższe partie. Ten kto przyniósł najokazalszą zdobycz miał gwarantowane przydzielenie do grupy łowieckiej, reszta musiała się wykazać lub zajmowali się innym fachem. A ci którym się nie udało opuszczali stado. Ale nie przypominam sobie by komuś się nie powiodło nawet złapać chociażby zająca.
🎨 🎶

Awatar użytkownika
Bomvu
Kontakt:

Post autor: Bomvu » 15 lip 2019, 20:58

On aż tyle cierpliwości nie miał, żeby aż kwadrans wyczekać. Nie próbował co kilka sekund, ale tak ze trzy razy dał sobie szanse. Skutki były te samo co za pierwszym razem. Może z wyjątkiem tego, że nie chlapał aż tak wodą na boki. Lwicy udało się za pierwszym razem. Spojrzał na miotającą się rybkę z zazdrością.
Dał sobie chwilę na odpoczynek od tego polowania i wysłuchał jej historii. Mieli naprawdę surowe reguły.
- Brzmi nieźle. Pewnie dlatego lwy z gór są takie silne. Słabeusze tam szybko padają, albo odstają od reszty i odchodzą. Niezły sposób, choć trochę brutalny.
Obrazek 🎶

Awatar użytkownika
Ember
Kontakt:

Post autor: Ember » 15 lip 2019, 21:22

Nie przypatrywała się Bomvu skupiona na bardziej na swoim celu. Przez co nie dostrzegła zazdrości. Tym razem ryba jej jednak czmychnęła. Nie zniechęciła się tylko przemieściła i ponownie stanęła w bezruchu kontynuując opowieść.
- Czasami ten stres i parcie na bycie najlepszym wykańczał dobrych wojów i łowców. -Ciągła rywalizacja potrafiła nie jednego przyprawić o depresję. Dla Ember pięcie się w górę po szczeblach kariery było wszystkim. Marzeniem o zasłużeniu i posiadaniu własnej grupy łowieckiej.
- Wróciłam z pierwszego polowania ostatnia, prawie się spóźniłam. Dzierzyłam w pysku krokodyla. W tej walce straciłam ogon ale pękałam z dumy, że udało mi się przywlec tak niebezpieczny okaz. W ten oto sposób dołączyłam do grupy łowieckiej i mogłam dalej się szkolić pod okiem znakomitych łowców. Znasz to uczucie gdy spełnia się część twojego marzenia? To coś niesamowitego, ciężko to opisać słowami.
🎨 🎶

Awatar użytkownika
Bomvu
Kontakt:

Post autor: Bomvu » 15 lip 2019, 21:31

Spróbował jeszcze raz, ale i tym razem rybka była szybsza. Aż prychnął niezadowolony z siebie. Skupiał wzrok dokładniej na wodzie, mrużąc przy tym oczy. Odpowiedział jej, jednak jakby instynktownie, bo umysł miał skupiony na polowaniu.
- Chyba każdy wcześniej czy później załamie się presją. Jest dobra, ale do czasu. - postanowił zmienić miejsce, bo to było chyba jakieś feralne. Miał już zaatakować, ale lwica rozpoczęła swoją historię. Było widać jak na jego pysku rodzi się coraz większe zdumienie, stopniowo przekształcające się w jakieś zakłopotanie połączone ze wstydem.
- Krokodyla? A ja czułem dumę, że sam małą antylopkę upolowałem... - odpowiedział wręcz z rezygnacją w głosie.
Obrazek 🎶

Awatar użytkownika
Ember
Kontakt:

Post autor: Ember » 16 lip 2019, 14:22

- Uwierz mi miałam dużo szczęścia. Mogłam nie tylko przypłacić to życiem lub co gorsza zostać kaleką. -Tak, kalectwo uważała za coś gorszego od śmierci. Byłaby całkiem zależna od innych a takich jej stado nie chciało. Posłała Bomvu uśmiech. - I wydaje ci się, że mała antylopa to nic? One są strasznie szybkie i zwinne. Może i gabarytem nie dorównują zebrze ale to i tak bardzo dobrze jak na pierwsze polowanie. - Dodała na pokrzepienie. - Ty się wykazałeś rozsądkiem ja zaś postawiłam wszystko na jedną szalę. Wtedy tego nie rozumiałam, pomimo zdanego testu zostałam przez opiekunkę zrugana. Teraz dojrzałam do pewnych kwestii i nie powtórzyłabym tego. -Spudłowała ponownie z łowieniem.
🎨 🎶

Awatar użytkownika
Bomvu
Kontakt:

Post autor: Bomvu » 16 lip 2019, 19:47

Westchnął tylko na to jej pokrzepienie. Ileż to razy bywało, że czuliśmy się wyjątkowo z naszych osiągnięć, po czym przybył ktoś inny i... zrobił to lepiej, a dodatkowo też szybciej. Ale mimo tego nie zamierzał popadać w melancholię czy depresję. W końcu była lwicą, a one zawsze będą najlepsze w polowaniach.
- Ale opłaciło się, co prawda kosztem ogona. Młodzieńcza fantazja i ryzyko tak mają. - pluskał dalej łapą w wodę, ale i te próby nic nie dały. Co prawda parę razy zdawało mu się, że musnął już rybę, ale te nie chciały wskoczyć do ich przenoszowca.
Ostatnio zmieniony 20 lip 2019, 19:10 przez Bomvu, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek 🎶

Awatar użytkownika
Ember
Kontakt:

Post autor: Ember » 20 lip 2019, 9:50

- Opłaciło na krótka metę. Już nie należę do stada. Wychodzi na to, że to na czym nam zależało w danej chwili i na ile potrafiliśmy wydobyć z siebie poświęcenia czy włożyć trud z pracy to w końcowym rozrachunku można wyjść z tym źle. Wiedza mi pozostała ale nie mam gdzie i z kim jej dalej praktykować oraz szlifować umiejętności. Życie w pojedynkę na dłuższą metę jest przygnębiające.
Znowu zjechała na jakieś emocjonalne wywody. Postanowiła więcej tematu swojej osoby i własnych odczuć nie poruszać. W końcowym rozrachunku złapała tylko trzy ryby na dziesięć prób.
- Jak ci idzie? -Zapytała podchodząc bliżej samca ale nie na tyle by nie zmącić mu wody i nie wystraszyć zdobyczy.
🎨 🎶

Odpowiedz

Wróć do „Oaza”