x
Newsy
- 07.04.2024
- Nowa porcja questów czeka na śmiałków! -> Questy
- 06.04.2024
- Aktualizacja kwietniowa weszła w życie! Więcej szczegółów pod linkiem-> Aktualizacja kwietniowa
- 07.03.2024
- Wszystkie Panie zapraszamy do wzięcia udziału w Loterii z Okazji Dnia Kobiet! -> Loteria z okazji Dnia Kobiet
- 04.02.2024
- Postacią Miesiąca został Tauro
- 31.01.2024
- Dzienniki umiejętności zostały sprawdzone
Fabuła
- Aktualności fabularne
- > Świeża porcja nowości z Lwiej Krainy
- Przewrót na Lwiej Ziemi
- > Khalie przejęła władzę na Lwiej Ziemi po wypędzeniu dotychczasowych władców.
- Gniew Przodków
- > Po krainie przetoczyły się nieszczęścia i choroby. Mówi się, że to Przodkowie postanowili uprzykrzyć życie żyjącym, ale kto wie czy starzy szamani mają rację. Może po prostu przebywanie w niebezpiecznych terenach ma swoje konsekwencje.
- Epidemia w dżungli
- > Chodzą słuchy, że choroba w Dżungli przybiera na sile. Napotyka się tam wielu chorych, którzy wykazują agresję wobec nieznajomych.
- Szkarłatne Grzywy
- > Ragir odnowił dawne stado. Szkarłatni powrócili na zajmowane niegdyś ziemie.
Poszukiwania
Stada
Lwia Ziemia przywódcy: Khalie, Ushindi
Pazury Północy przywódca: Umahiri
Szkarłatne Grzywy przywódca: Ragir, Sigrun
Nie samymi ziółkami lew żyje [Trening zręczności +2, Maru i Danusia] zakończony, udany
-
Danuta
- Gatunek: Lew
- Data urodzenia: 19 paź 2015
- Specjalizacja:
- Zdrowie: 100
- Waleczność: 41
- Zręczność: 47
- Percepcja: 67
- Kontakt:
Re: Nie samymi ziółkami lew żyje [Trening zręczności +2, Maru i Danusia]
Odpowiedź nie była zbyt zadowalająca. Liczyła na jakiś łatwy, sprawdzony trik a tutaj nic z tego. Wygląda na to, że jeśli zechce kogoś odprawić na tamten świat, to ziółka będą niezbędne.
- Zawsze mogę walczyć z samicami, przynajmniej nie mają grzywy. Albo z Athastanem. - rzuciła żartem, licząc że Maru nie jest z tym co wtrącają o lochu za obrazę kanclerskiego majestatu.
- To może zamiast ciągle gadać nauczysz mnie czegoś przydatnego w praktyce? - zaproponowała uśmiechając się zadziornie.
- Zawsze mogę walczyć z samicami, przynajmniej nie mają grzywy. Albo z Athastanem. - rzuciła żartem, licząc że Maru nie jest z tym co wtrącają o lochu za obrazę kanclerskiego majestatu.
- To może zamiast ciągle gadać nauczysz mnie czegoś przydatnego w praktyce? - zaproponowała uśmiechając się zadziornie.
- Maru
- Data urodzenia: 23 paź 2014
- Waleczność: 53
- Zręczność: 60
- Percepcja: 42
- Kontakt:
Pokiwał głową z pełną powagą, bo jednak było to szkolenie, a nie jakieś biesiadowanie przy ognisku. Pomysł był nawet trafny.
- W sumie racja, na początku dobrze jest potrenować z taką odsłoniętą szyją. Trochę jak duże lwiątka, ale takie zapasy to najlepszy możliwy trening. Najbardziej odda realia prawdziwej walki. I to z małym ryzykiem. - skinął głową na prośbę Datury, widocznie bardzo się zapaliła do wojaczki.
- To zależy tylko od tego, co chciałabyś się nauczyć.
- W sumie racja, na początku dobrze jest potrenować z taką odsłoniętą szyją. Trochę jak duże lwiątka, ale takie zapasy to najlepszy możliwy trening. Najbardziej odda realia prawdziwej walki. I to z małym ryzykiem. - skinął głową na prośbę Datury, widocznie bardzo się zapaliła do wojaczki.
- To zależy tylko od tego, co chciałabyś się nauczyć.
-
Danuta
- Specjalizacja:
- Kontakt:
Chętnie by poćwiczyła z jakąś samicą, ale w Lwiej Ziemi nie miała zbyt wielkiego wyboru. Shani niańczyła dzieci, Raisa sama była dzieckiem, Alex wcięło jak kamień w wodę więc mogłaby się bić najwyżej z lwiątkami. Albo bezgrzywym Athem
- W takim razie muszę chyba wyzwać na pojedynek kanclerza. - odparła zastanawiając się.
- Na początku chcę się nauczyć podstaw. Jakieś przydatne chwyty, które pozwolą mi bronić się i atakować w razie potrzeby. Nie jestem wojownikiem, żeby z własnej woli rzucać się do walki, ale nigdy nie wiadomo co przyniesie czas.
- W takim razie muszę chyba wyzwać na pojedynek kanclerza. - odparła zastanawiając się.
- Na początku chcę się nauczyć podstaw. Jakieś przydatne chwyty, które pozwolą mi bronić się i atakować w razie potrzeby. Nie jestem wojownikiem, żeby z własnej woli rzucać się do walki, ale nigdy nie wiadomo co przyniesie czas.
- Maru
- Kontakt:
- Dobrze, możesz spróbować. Być może znajdzie czas dla Ciebie na trening. W każdym razie najlepszym wyborem byłaby chyba walka w zwarciu. Wiesz, dwa lwy nacierają na siebie łapami i siłują się, który mocniejszy. To chyba najczęstszy wątek w trakcie bitwy. - odszedł na parę kroków, odwrócił się znów przodem do lwicy, by spróbować zademonstrować właściwą postawę.
- Standardowo tylne łapy szeroko, koniecznie z wysuniętymi pazurami, żeby zmniejszyć ryzyko ślizgania się. Przednimi nacierasz z całych sił, żeby obalić, a jak czujesz, że nie das rady, bo przeciwnik silniejszy, to wtedy manewr taktyczny. Używasz go jako ściany, odbijasz się mocno i odskakujesz w tył, żeby wylądował pyskiem na glebie. Albo łapami, jak zna już taką sztuczkę. W obu przypadkach kończy się klamra i można szybko zaatakować.
- Standardowo tylne łapy szeroko, koniecznie z wysuniętymi pazurami, żeby zmniejszyć ryzyko ślizgania się. Przednimi nacierasz z całych sił, żeby obalić, a jak czujesz, że nie das rady, bo przeciwnik silniejszy, to wtedy manewr taktyczny. Używasz go jako ściany, odbijasz się mocno i odskakujesz w tył, żeby wylądował pyskiem na glebie. Albo łapami, jak zna już taką sztuczkę. W obu przypadkach kończy się klamra i można szybko zaatakować.
-
Danuta
- Specjalizacja:
- Kontakt:
Z uwagą obserwowała Maru, próbując naśladować każdy jego ruch. Łapy szeroko, pazurki na wierzch, do tej pory było łatwo.
- Mam wrażenie, że potrzeba tutaj więcej siły niż zręczności, żeby to mnie nie powalił jednym ruchem. A jak widać, nie należę do typu napakowanych lwic. - była zadowolona ze swojej zgrabnej sylwetki, ale trochę więcej krzepy z pewnością by jej nie zaszkodziło.
- Ale z tym odbijaniem mogłabym spróbować, wydaje się sensowne. - rzekła, próbując na sucho zamachnąć łapami jakby kogoś odpychała od siebie.
- Mam wrażenie, że potrzeba tutaj więcej siły niż zręczności, żeby to mnie nie powalił jednym ruchem. A jak widać, nie należę do typu napakowanych lwic. - była zadowolona ze swojej zgrabnej sylwetki, ale trochę więcej krzepy z pewnością by jej nie zaszkodziło.
- Ale z tym odbijaniem mogłabym spróbować, wydaje się sensowne. - rzekła, próbując na sucho zamachnąć łapami jakby kogoś odpychała od siebie.
- Maru
- Kontakt:
Obserwował ruchy lwicy, a w międzyczasie jeszcze trochę sobie popaplał.
- Niestety, ale jest to nieodłączna symbioza. Nawet będąc najbardziej zręcznym nic nie zrobisz, jeśli nie masz krzepy. Ale to działa w obie strony, bo mając kupę siły możesz się przeliczyć i dostać kilka precyzyjnych ciosów. Najlepsze wyjście to idealnie to wszystko zbalansować. Łatwo się to wszystko mówi, a trudniej wykonać. Ale widzę, że masz potencjał na bycie wojowniczką, szybko łapiesz na czym to polega. - pokiwał z uznaniem głową, a potem skupił się już tylko na obserwacji, najbardziej na jej tylnych łapach, bo te odgrywają kluczową rolę.
- Niestety, ale jest to nieodłączna symbioza. Nawet będąc najbardziej zręcznym nic nie zrobisz, jeśli nie masz krzepy. Ale to działa w obie strony, bo mając kupę siły możesz się przeliczyć i dostać kilka precyzyjnych ciosów. Najlepsze wyjście to idealnie to wszystko zbalansować. Łatwo się to wszystko mówi, a trudniej wykonać. Ale widzę, że masz potencjał na bycie wojowniczką, szybko łapiesz na czym to polega. - pokiwał z uznaniem głową, a potem skupił się już tylko na obserwacji, najbardziej na jej tylnych łapach, bo te odgrywają kluczową rolę.
-
Danuta
- Specjalizacja:
- Kontakt:
Początkowe słowa Maru nie były zbytnio pokrzepiające. Zdawała sobie dobrze sprawę, że nie miała zbyt wiele siły i jak widać nie dało się na to nic poradzić. Przyjęła jednak z zadowoleniem komplement i uśmiechnęła się do nauczyciela.
- Uważaj, bo jak mnie za dobrze wyszkolisz jeszcze cię wygryzę z twojej posady. - zażartowała. Chociaż szczerze mówiąc nie zazdrościła stadnym wojownikom. Całymi dniami patrolować teren stada, a jak wpadnie jakiś wróg, to idziesz na pierwszy ogień żeby oberwać.
- W takim razie może przejdziemy wreszcie do ćwiczeń? Mam już serdecznie dość tego plotkowania i próbowania na sucho. Podejmujesz wyzwanie? - spytała, przyjmując postawę do walki.
- Uważaj, bo jak mnie za dobrze wyszkolisz jeszcze cię wygryzę z twojej posady. - zażartowała. Chociaż szczerze mówiąc nie zazdrościła stadnym wojownikom. Całymi dniami patrolować teren stada, a jak wpadnie jakiś wróg, to idziesz na pierwszy ogień żeby oberwać.
- W takim razie może przejdziemy wreszcie do ćwiczeń? Mam już serdecznie dość tego plotkowania i próbowania na sucho. Podejmujesz wyzwanie? - spytała, przyjmując postawę do walki.
- Maru
- Kontakt:
Humor się jej trzymał. Jemu też się udzielało i ta kamienna twarz z początku znikała z każdą kolejną sekundą. Czułby jednak dumę, gdyby uczennica przerosła mistrza. Znaczyłoby, że dobrze przekazał jej swoją wiedzę.
Nadszedł chyba czas ostatecznej próby na dzień dzisiejszy. Teraz praktyka i sprawdzenie się w małym teście. Odpowiedział czynem, skinął głową i sam rozstawił szeroko łapy w oczekiwaniu na natarcie.
Nadszedł chyba czas ostatecznej próby na dzień dzisiejszy. Teraz praktyka i sprawdzenie się w małym teście. Odpowiedział czynem, skinął głową i sam rozstawił szeroko łapy w oczekiwaniu na natarcie.
-
Danuta
- Specjalizacja:
- Kontakt:
Sądziła, że to on zaatakuje pierwszy, ale przyjął postawę obronną. Dobrze, w takim razie ona pokaże co potrafi. Przyjęła postawę jaką wcześniej wskazał jej Maru - łapy szeroko, równowaga zachowana, ogon przygotowany w razie potrzeby. Pochyliła przód ciała, szykując się do ataku i została chwilę w tej pozycji, zamiatając po ziemi ogonem. Wtem wybiła się i pędem ruszyła na Maru, w ostatniej wyciągając łapę by zadać cios w jego pysk. Nie włożyła w to całej siły, żeby go nie uszkodzić.
- Maru
- Kontakt:
Nie miał zamiaru dawać z siebie stu procent, w końcu to tylko trening, a Danusia nie jest wytrawną wojowniczką. Na pierwszy atak postanowił odpowiedzieć biernie, czyli właśnie tym przetoczeniem się na grzbiecie, tak jak rozmawiali o tym wcześniej. Samo natarcie też było dość sygnalizowane, wiec może nawet uda mu się wyjść z tych akrobacji bez żadnego urazu.