x
Newsy
- 07.04.2024
- Nowa porcja questów czeka na śmiałków! -> Questy
- 06.04.2024
- Aktualizacja kwietniowa weszła w życie! Więcej szczegółów pod linkiem-> Aktualizacja kwietniowa
- 07.03.2024
- Wszystkie Panie zapraszamy do wzięcia udziału w Loterii z Okazji Dnia Kobiet! -> Loteria z okazji Dnia Kobiet
- 04.02.2024
- Postacią Miesiąca został Tauro
- 31.01.2024
- Dzienniki umiejętności zostały sprawdzone
Fabuła
- Aktualności fabularne
- > Świeża porcja nowości z Lwiej Krainy
- Przewrót na Lwiej Ziemi
- > Khalie przejęła władzę na Lwiej Ziemi po wypędzeniu dotychczasowych władców.
- Gniew Przodków
- > Po krainie przetoczyły się nieszczęścia i choroby. Mówi się, że to Przodkowie postanowili uprzykrzyć życie żyjącym, ale kto wie czy starzy szamani mają rację. Może po prostu przebywanie w niebezpiecznych terenach ma swoje konsekwencje.
- Epidemia w dżungli
- > Chodzą słuchy, że choroba w Dżungli przybiera na sile. Napotyka się tam wielu chorych, którzy wykazują agresję wobec nieznajomych.
- Szkarłatne Grzywy
- > Ragir odnowił dawne stado. Szkarłatni powrócili na zajmowane niegdyś ziemie.
Poszukiwania
Stada
Lwia Ziemia przywódcy: Khalie, Ushindi
Pazury Północy przywódca: Umahiri
Szkarłatne Grzywy przywódca: Ragir, Sigrun
Często zadawane pytania
Tworzenie postacI
- Czy mogę stworzyć postać tygrysa/ niedźwiedzia/ guźca itd.?
Nie. Lista dozwolonych obecnie gatunków znajduje się w tym temacie: klik. - Czy moja postać może pochodzić z Azji, Ameryki itd.?
Nie. Postaci mogą pochodzić wyłącznie z Afryki. - Czy mogę grać postacią z Króla Lwa? Czy mogę grać krewnym Simby/ Skazy?
Akcja forum dzieje się wiele lat po akcji filmu Król Lew. Obecnie wśród postaci znajdują się wnuki Simby i inne osoby z nim spokrewnione. Aby zagrać kimś z rodziny, przejrzyj temat z Postaciami do oddania lub zaczekaj na nowy miot lwiątek. - Czy mogę być z zapisu szamanem/ medykiem/ rzemieślnikiem/ wojownikiem/ łowcą?
Tak. Z zapisu można posiadać jedną specjalizację. W tym celu należy opisać w zapisie jak postać się tego nauczyła i opisać jak zajmowała się tą specjalizacją np. opis w jaki sposób kogoś wyleczyła. - Czy lwica może mieć długą grzywę?
To zależy. Lwica może posiadać dłuższą grzywkę jak Vitani -> klik. Pełna grzywa jednak nie zdarza się zwyczajnie u lwic. Jeśli lwica posiada długą grzywę jest to wynik mutacji, która sprawia, że jest ona bezpłodna. - Czy moja postać może mieć nietypowe umaszczenie?
Tak, ale w granicach rozsądku. Zwierzę może mieć paski/ ciapki/ łatki w naturalnych kolorach np. brązowy, rudy, biały, czarny. Nie może mieć nienaturalnych kolorów i znaczeń np. futro w zielone gwiazdki. - Czy postać może należeć z zapisu do stada?
Tylko postacie urodzone w stadzie należą do niego od początku. Wszyscy inni muszą dołączyć do stada fabularnie. - Czy postać może posiadać złoty naszyjnik/ łańcuch/ inne ozdoby?
Nie. Postać może posiadać wyłącznie przedmioty wykonane z materiałów dostępnych dla zwierząt. Nie mogą to być metale ani inne rzeczy pochodzące od ludzi. - Czy moja postać mogła być w cyrku/ zoo/ znać ludzi?
Nie. Fabularnie nie uznajemy istnienia ludzi.
StatystykI
- Jakie statystyki powinna mieć postać?
Zasady rozdawania statystyk oraz porady znajdują się w tym temacie -> klik - Czy postać może mieć statystyki poniżej limitu?
Tak. Wartość poniżej limitu oznacza jednak, że postać nie jest w pełni sprawna. Na przykład percepcja poniżej limitu mogłaby oznaczać, że postać jest niewidoma. - Czy postać może mieć statystyki powyżej limitu?
Nie można w zapisie przekroczyć limitu statystyk. Można jednak zdobyć dodatkowe 5 punktów statystyk ponad limit poprzez zbieranie doświadczenia. - Jak mogę zbierać doświadczenie?
Poprzez wszystkie czynności wymagające użycia umiejętności walki, zręczności lub percepcji. - Czy percepcja odpowiada za inteligencję/ wiedzę postaci?
Nie. Percepcja odpowiada jedynie za czułość zmysłów.
SpecjalizacjE
- Ile specjalizacji może mieć postać?
Z zapisu można mieć jedną specjalizację. Kolejną można zdobyć w trakcie gry, ucząc się jej od innej postaci. - Jak nauczyć się specjalizacji?
Wykonując czynności związane ze specjalizacją pod okiem doświadczonego osobnika. Na przykład wykonywanie wyrobów rzemieślniczych wspólnie z nauczycielem. - Czy rzemieślnik może stworzyć szałas/ piec/ dywan?
Rzemieślnik może tworzyć dowolne przedmioty z posiadanych zasobów, pamiętając o zachowaniu spójności ze światem Króla Lwa. Lew może ulepić z gliny piec, ale już gdyby chciał stworzyć miotacz ognia skończyłoby się to fiaskiem i poparzonymi łapami. - Czy szaman może odprawić rytuał X / rzucić klątwę Y?
Szaman może odprawiać dowolne rytuały oraz rzucać dowolne klątwy i błogosławieństwa, o ile jest to zgodne z klimatem forum. Jeśli działanie zamierzonego rytuału nie jest opisane w systemie, o efektach zadecydują Przodkowie łapkami MG. - Jak odprawić rytuał? Czy szaman może w tym celu medytować/ tańczyć/ grać na bębnach?
W dziale Szamani opisane są podstawowe składniki potrzebne do konkretnych rytuałów. Jak szaman ich użyje zależy od jego kreatywności.
WalkA
- Czy postać może umrzeć?
Tak. Postaci na forum mogą umrzeć kiedy ich punkty zdrowia spadną do 0. Dlatego w walce z silniejszym przeciwnikiem warto rozważyć ucieczkę. - Czy można walczyć bez rzucania kośćmi?
Tak. W takiej walce postacie nie tracą punktów zdrowia, ale też nie zyskują punktów doświadczenia do specjalizacji Wojownika, jedynie do waleczności. Obie strony muszą zadecydować, że chcą walczyć w ten sposób. Domyślnie jeśli ktoś atakuje inną postać na fabule akcja taka jest prowadzona przez MG z użyciem kości. - Czy percepcja ma znaczenie w walce?
Percepcja nie wpływa bezpośrednio na walkę. Ma wpływ tylko przy wykryciu ataku z zaskoczenia.
KoścI
- Czy mogę samodzielnie rzucić kośćmi w moim poście?
Tak. - Jak rzucić kośćmi?
Najczęściej używaną kością jest 3d100. Aby rzucić kośćmi należy wpisać w poście kod: . Wynik pojawi się po wysłaniu posta. - Czy da się zmienić/ usunąć wynik rzutu?
Nie. - Jak mam rozumieć wynik rzutu?
Wyrzucenie liczby równej lub poniżej wartości danej statystyki oznacza sukces. W przypadku rzucania na powodzenie akcji 2 lub 3 sukcesy oznaczają, że się udało np. znaleźć szukane zioła. W przypadku walki oboje walczący rzucają kośćmi i wygrywa ten, kto ma więcej sukcesów. Szczegóły znajdziesz w temacie: System kości oraz System walki
FabułA
- Czy dozwolona jest bilokacja na fabule?
Nie. Można za to odgrywać jednocześnie Akcję specjalną lub dowolną ilość Spotkań w Wątkach Pobocznych. - Czy można kogoś zranić/wyleczyć/zabić na wątku pobocznym?
Takie akcje dozwolone są tylko na Fabule i Akcjach specjalnych, nie można tego robić na Spotkaniach.