x
Newsy
  • 07.04.2024
  • Nowa porcja questów czeka na śmiałków! -> Questy
  • 06.04.2024
  • Aktualizacja kwietniowa weszła w życie! Więcej szczegółów pod linkiem-> Aktualizacja kwietniowa
  • 07.03.2024
  • Wszystkie Panie zapraszamy do wzięcia udziału w Loterii z Okazji Dnia Kobiet! -> Loteria z okazji Dnia Kobiet
  • 04.02.2024
  • Postacią Miesiąca został Tauro
  • 31.01.2024
  • Dzienniki umiejętności zostały sprawdzone
Fabuła
  • Aktualności fabularne
  • > Świeża porcja nowości z Lwiej Krainy
  • Przewrót na Lwiej Ziemi
  • > Khalie przejęła władzę na Lwiej Ziemi po wypędzeniu dotychczasowych władców.
  • Gniew Przodków
  • > Po krainie przetoczyły się nieszczęścia i choroby. Mówi się, że to Przodkowie postanowili uprzykrzyć życie żyjącym, ale kto wie czy starzy szamani mają rację. Może po prostu przebywanie w niebezpiecznych terenach ma swoje konsekwencje.
  • Epidemia w dżungli
  • > Chodzą słuchy, że choroba w Dżungli przybiera na sile. Napotyka się tam wielu chorych, którzy wykazują agresję wobec nieznajomych.
  • Szkarłatne Grzywy
  • > Ragir odnowił dawne stado. Szkarłatni powrócili na zajmowane niegdyś ziemie.
Suwak
Lwia Skała
Wodopój Las Kanion Termitiery Jezioro ZZ Wulkan Góry LS Jaskinie Kilimandżaro Upendi Drzewo życia Wielki Wodospad Zakątek Przodków Oaza Ruiny Pustynia Ciernisko Cmentarz Pole bitwy Zarośla Bagno Słone jezioro Gejzery Góry ZZ Wielka woda Jezioro szmaragdowe Jezioro flamingów Kaskada Grobowiec Rzeka Wąwóz Dżungla Pustkowia Równina Rzeka 2 Sawanna 2 Rzeka 3 Las namorzynowy Dolina wichrów Nadrzecze Dolina LS Drzewo życia Sawanna LZ Skała Wolności Wschodnia Oaza Wydmy Las MB Jezioro MB Wybrzeże

Zagajnik

Spoglądając na te potężne konstrukcje trudno uwierzyć, że zostały zbudowane przez niewielkie owady. W ich wnętrzu znajdują się obszerne pomieszczenia, a pod ziemią kryją się kompleksy jaskiń i korytarzy, zdolne pomieścić nawet całe stado. Dawniej miała tu swoją siedzibę Zira i jej stado. Wokół ciągną się suche tereny, porośnięte pojedynczymi krzakami.

Regulamin forum
Kary i negatywne efekty
  • Po pustkowiach włóczą się lwy kanibale, które mogą atakować nieostrożnych podróżnych.
  • Poruszające się po tym terenie osobniki są wrażliwe na wyczerpanie i odwodnienie.
  • Bardzo uboga zwierzyna łowna.
Awatar użytkownika
Ignis
Gatunek: Panthera Leo
Data urodzenia: 10 sie 2018
Specjalizacja:
wojownik 3
Wojownik 3
Niezłomna wola
Potęga Przodków
Pierwotny Szał
Szarża
Kościana Skóra
Kościana skóra
rzemieślnik 3
Rzemieślnik 3
garbarz
Z jednej nici
recykling
Recykling
garbarz
Garbarz
garbarz
Bez dna
garbarz
Jubiler
garbarz
Złote łapy
zbrojmistrz
Zbrojmistrz
piromanta
Piromanta
Zdrowie: 100
Waleczność: 75
Zręczność: 70
Percepcja: 30
Kontakt:

Re: Zagajnik

Post autor: Ignis » 29 sie 2020, 17:58

Bliznopyski ruszył od razu za ognistym. Ignis starał się na początku co chwilę zmieniać kierunek, lecz wtedy brązowo grzywy wskoczył na gałęzie, czego lew się spodziewał i już miał dać nura pod nimi ślizgiem, gdy poczuł... a raczej usłyszał tupot podobny do słonia. Obejrzał się, a tu nosorożec zaczął szarżował prosto na nich... Nie wiedział na kogo, a tej pozycji ciężko było stwierdzić. Dlatego Ignis postanowił przerwać trening, po czym wyszedł na spotkanie nosorożcowi (lecz nie na jego tor biegu).
- Witaj ostronosy, oczekiwaliśmy ciebie - Rzekł z przyjaznym uśmiechem, samo jego pojawienie się sprawiło, że już miał ochotę się z nim spróbować, co prawda miał na uwadze jego bieg, dlatego był gotowy, odskoczyć jakby ten nagle stwierdził, że go nadzieję. Jednak z natury nosorożce były łagodnie usposobione, a przynajmniej ten z którym Ignis miał okazję rozmawiać.
► Pokaż Spoiler

Awatar użytkownika
Ragir
Król
Król
Gatunek: Lew
Data urodzenia: 10 sie 2016
Specjalizacja:
rzemieślnik 3
Rzemieślnik 3
zbrojmistrz
Zbrojmistrz
zbieracz
Zbieracz
garbarz
Garbarz
wpjownik 1
Wojownik 1
Waleczność: 69
Zręczność: 59

Post autor: Ragir » 29 sie 2020, 18:09

Nasz trening został przerwany przez mocny hasła biegu. W tym momencie Ignis postanowiłem przywitać się z nosorożcem. Ja jak na razie nie schodziłem z gałęzi. Nie miałem pewność, ze to "ten" nosorożec, z którym mieliśmy się zmierzyć. Byłem w gotowości. W razie czego odskoczyć w bok. Nim zacznę jakiś dialog wole miec pewność o co chodzi nosatemu.

Awatar użytkownika
Mistrz Gry
Kontakt:

Post autor: Mistrz Gry » 29 sie 2020, 22:08

► Pokaż Spoiler
Bob pisze:

Coś się nie zgadzało. Goniony przed chwilą lew zatrzymał się jakby nigdy nic żeby się powitać. Bob zauważył to jednak za późno i nie zdążył zrozumieć co zaszło, ponieważ skupiał się właśnie na zrzuceniu lwiej zmory z gałęzi. Nawet gdyby w porę usłyszał słowa Ignisa, to nie tak łatwo zatrzymać taką masę jaką stanowi pędzący nosorożec. Ragir w porę zdążył jednak zeskoczyć z gałęzi i odskoczył z drogi Boba. Nosorożec hamując zarył w ziemię nogami. Obejrzał się, a na jego pysku lwy mogły dostrzec zaniepokojenie.
- Coś ci się stało? Czy on chciał cię zaatakować? - zapytał Ignisa, który nie wyglądał jednak na ofiarę zajścia.
- Proszę wybaczyć, wziąłem cię za ducha. To przez te rysunki. Wyglądają przerażająco, jak kości, brrr... - nosorożec był wyraźnie zmieszany gdy zdał sobie sprawę, że jego atak na powitanie był zdecydowanie nie na miejscu.
"Nie należy martwić się tym jak wolno idzie wątek, należy cieszyć się tym jak ciekawie rozwija się fabuła"
Lista NPC

Awatar użytkownika
Ignis
Specjalizacja:
wojownik 3
Wojownik 3
Niezłomna wola
Potęga Przodków
Pierwotny Szał
Szarża
Kościana Skóra
Kościana skóra
rzemieślnik 3
Rzemieślnik 3
garbarz
Z jednej nici
recykling
Recykling
garbarz
Garbarz
garbarz
Bez dna
garbarz
Jubiler
garbarz
Złote łapy
zbrojmistrz
Zbrojmistrz
piromanta
Piromanta
Kontakt:

Post autor: Ignis » 29 sie 2020, 22:58

A może jednak nie do końca aż tak łagodnie usposobione? Zadał sobie to pytanie w myślach, kiedy obserwował jak nosorożec szarżował dalej w stronę Bliznopyskiego. Brązowy lew na szczęście odskoczył zanim nosorożec wpakował się gałęzie... z których teraz została miazga.
Podszedł bliżej lwa, choć był pewny, że Bliznopyskiemu nic nie jest.
- Dobry unik - pochwalił szczerze, jeszcze z ruszających się gałęzi. Jedna źle ustawiona łapa i zostajesz nadziany na róg, więc sytuacja wchodząca pod kategorię kryzysu. Następnie zilustrował nosorożca oraz wysłuchał jego słów.
- Mi? - Zapytał trochę zdziwiony - Nic, jestem cały - Odpowiedział, jednak dopiero następne pytanie olśniło Ignisa, dlaczego ten postanowił zaszarżować.
- Nie, my trenowaliśmy, czekając aż się zjawisz... - Wytłumaczył nosorożcowi, po czym dodał - ...i nie powiem, ale wejście masz całkiem konkretne - Powiedział uśmiechając się, bo z której strony nie spojrzeć, z gałęzi już nic nie zostało. Kiedy nosorożec się jeszcze tłumaczył, Ignis spojrzał na Bliznopyskiego, na ducha to nie wyglądał... ale może roślinożercy byli bardziej wyczulenia na widok kości.
- Jestem Ignis - Przedstawił się, kiedy nosorożec już trochę ochłonął - A ciebie jak zwą ostronosy?
► Pokaż Spoiler

Awatar użytkownika
Ragir
Król
Król
Specjalizacja:
rzemieślnik 3
Rzemieślnik 3
zbrojmistrz
Zbrojmistrz
zbieracz
Zbieracz
garbarz
Garbarz
wpjownik 1
Wojownik 1

Post autor: Ragir » 30 sie 2020, 10:09

-Nic nie szkodzi- powiedziałem po tym jak byłem juz na ziemi, a nosorożec sie otrząsnął. podszedłem do swych rzeczy aby je zebrać.
-Ty jesteś Bob?- Co prawda o jego miano zapytałem juz Ignis ale to nie szkodzi, sam również wolałem sie upewnić co do tożsamości tego nosacza.

Awatar użytkownika
Mistrz Gry
Kontakt:

Post autor: Mistrz Gry » 31 sie 2020, 18:52

Bob pisze:
Malowanemu lwu na szczęście nic się nie stało. Bob podejrzewał, że nosząc się tak na co dzień, lwa częściej musiały spotykać takie sytuacje. Choć kto wie, być może taki był zwyczaj w jego rodzinnych stronach.
- Tak, jestem Bob. Czy się znamy? - zapytał ze zdziwieniem Ragira. Wtem jednak przez jego pysk przemknął wyraz zrozumienia.
- Ach, pewnie któryś z moich przyjaciół was tutaj zaprosił. Prosiłem ich aby pomogli mi znaleźć kogoś kto nauczy mnie walczyć. Czasy są niebezpieczne i myślę, że przyda mi się nieco umiejętności. Czy to wy jesteście ekspertami od walki? - przyjrzał się dwójce lwów. Wyglądali na dość dobrze zbudowanych, więc nie miał wątpliwości że są wojownikami.
"Nie należy martwić się tym jak wolno idzie wątek, należy cieszyć się tym jak ciekawie rozwija się fabuła"
Lista NPC

Awatar użytkownika
Ignis
Specjalizacja:
wojownik 3
Wojownik 3
Niezłomna wola
Potęga Przodków
Pierwotny Szał
Szarża
Kościana Skóra
Kościana skóra
rzemieślnik 3
Rzemieślnik 3
garbarz
Z jednej nici
recykling
Recykling
garbarz
Garbarz
garbarz
Bez dna
garbarz
Jubiler
garbarz
Złote łapy
zbrojmistrz
Zbrojmistrz
piromanta
Piromanta
Kontakt:

Post autor: Ignis » 04 wrz 2020, 18:57

Gdy Bob się przestawił i wspomniał coś przyjaciołach, Ignisowi od razu przypomniał się ten wygadany oraz bełkoczący ptaszek, jednak nie rozmyślał nad tym, gdyż pewnie nawet się nie znali. Natomiast druga część ostronosego zainteresowała go i to bardzo.
- Ekspertem bym siebie nie nazwał... lecz wojownikiem z krwi i kości - Odpowiedział, co prawda był pewny swoich umiejętności, jednak doskonale wiedział, że Aresowi do ogona nie dosięgał, a poza tym tytuł eksperta od walki... brzmiał dla niego dziwnie.
- Jak najbardziej możemy potrenować i ciebie podszkolić - Stwierdził, a trenowanie nosorożca mogło być ciekawym, a co najważniejsze zupełnie wyjątkowym wyzwaniem, które nigdy może się nie powtórzyć.
► Pokaż Spoiler

Awatar użytkownika
Ragir
Król
Król
Specjalizacja:
rzemieślnik 3
Rzemieślnik 3
zbrojmistrz
Zbrojmistrz
zbieracz
Zbieracz
garbarz
Garbarz
wpjownik 1
Wojownik 1

Post autor: Ragir » 05 wrz 2020, 14:50

-Mówisz poważnie?- Zapytałem unosząc lekko jedną brew. Podszedłem do swojego sprzętu i zacząłem go zakładać.
-Nie miałem okazji mieć pojedynku z nosorożcem a tym bardziej uczyć go walki- Nie miałem zamiaru ukrywać tego faktu- My lwy walczymy inaczej ale można spróbować, walczyłeś w ogóle kiedyś?- W końcu nosorożce między sobą również rywalizują. Może ten dlatego tutaj zaczął pomieszkiwać, bo nie umie?

Awatar użytkownika
Mistrz Gry
Kontakt:

Post autor: Mistrz Gry » 07 wrz 2020, 22:50

Bob pisze:
- Wspaniale! - ucieszył się na słowa Ignisa.
- Tak, mówię poważnie. Nigdy z nikim nie walczyłem, nie było na szczęście takiej potrzeby. Raz tylko ratując kolegę porwałem jednego lwa na róg żeby odciągnąć go od walki. Później okazał się całkiem sympatyczny pomimo tego że wplątał się w nieprzyjemną sytuację. - wyjaśnił dokładnie. Nie miał więcej do opowiadania, bo i jego doświadczenie było znikome. Zazwyczaj widok jego nosa wystarczał by odstraszyć potencjalnego przeciwnika.
- Nie zamierzam walczyć z nosorożcami. Znam wszystkie w okolicy i mamy dobre relacje. Bardziej obawiam się kotów, słyszałem że są niebezpieczne. - miał nadzieję, że nie uraził tym rozmówców.
- Od czego zaczniemy? - zapytał entuzjastycznie
Lista NPC

Awatar użytkownika
Ignis
Specjalizacja:
wojownik 3
Wojownik 3
Niezłomna wola
Potęga Przodków
Pierwotny Szał
Szarża
Kościana Skóra
Kościana skóra
rzemieślnik 3
Rzemieślnik 3
garbarz
Z jednej nici
recykling
Recykling
garbarz
Garbarz
garbarz
Bez dna
garbarz
Jubiler
garbarz
Złote łapy
zbrojmistrz
Zbrojmistrz
piromanta
Piromanta
Kontakt:

Post autor: Ignis » 08 wrz 2020, 7:00

Ignis był zadowolony z entuzjazmu Boba, co raczej rzadko się spotyka u roślinożerców.
- Jednak muszę się zgodzić z Bliznopyskim, nie nauczymy cię walczyć jak nosorożec - Stwierdził, bo gdzie lew miał wiedzieć takie rzeczy. Następnie wysłuchał jakie doświadczenie posiadał ostronosy... i właśnie w tym miejscu, ekscytacja spowodowana wizją walki z nosorożcem znikła jak samotna iskra uciekająca z ogniska. A wyszło, że ten nie miał bladego pojęcia o walce. Czyli zamiast wzajemnej walki, wyciągania z tego lekcji... czekało go szkolenie przeciwnika. Po jego historii, westchnął siadając, po czym delikatnie schylił głowę oraz zamknął oczy, słuchając dalszych słów Boba. Dodatkowo, jak widać, żaden z tych ostronosych z którymi Bob miał "dobre relacje", nie kwapiły się, aby ćwiczyć walkę... co za rozczarowanie. Na słowa, że bardziej obawia się kotów, uśmiechnął się pod nosem.
- Prawda, duże drapieżniki są śmiertelnie niebezpieczne, dlatego dobrze, że się nas obawiasz - Rzekł otwierając oczy, teraz nie były przyjazne. To były spojrzenie zabójcy, łowcy w których można było bez problemu zauważyć wrogość, okrucieństwo, chęć walki... to wszystko złączonym przenikliwym lub może nawet mrocznym spojrzeniem. Uderzył ogonem dwa razy o podłoże, lecz w dalszym ciągu siedział wpatrując się w ostronosego.
- Lekcja pierwsza. Nigdy więcej nie mów drapieżnikom, że nie potrafisz walczyć albo, że nie masz w tym doświadczenia, ponieważ stajesz się dla nas jeszcze większym kąskiem, a dla rzemieślników w szczególności - Powiedział z powagą jako przestrogę, według niego Bob był zbyt ufny, a to jest bardzo wygodne narzędzie dla drapieżników.
- Lekcja druga. Twój róg bardzo dobrze pełni rolę odstraszacza, jednak i to nie wystarczy, aby zniechęcić drapieżników z obranego przez nich celu. Niestety nawet śród lwów znajdują się tchórze, którzy nawieją jak tylko nie zobaczą u ciebie lęku. Dlatego ważne jest, abyś nie okazywał strachu w naszym obliczu, a jak pokażesz im postawą swojego ciała, że jesteś dodatkowo pewny siebie, zmierzysz ich wrogim wzrokiem, to jestem pewny, że znacznie zniechęcisz ich do ataku na siebie, a na twoje szczęście bycie groźnym nie wyklucza się z byciem życzliwym - Mówił dalej w dalszym ciągu wpatrując się tym samym spojrzeniem w Boba.
- Lekcja trzecia - Powiedział po czym wstał na cztery łapy, przyjmując podstawową postawę bojową, podszedł do nosorożca dwa kroki, warcząc przy okazji szczerząc kły. W dalszym ciągu niemalże przeszywając swoim spojrzeniem łowcy. Jednak po chwili, zaprzestał jej i mówił dalej - Podstawa bojowa. Jak Bliznopyski wspomniał wcześniej, my walczymy zupełnie inaczej, przez co nie nauczymy cię walczyć jak nosorożec, jednak są cechy wspólne nad którymi możemy popracować. Jednak najważniejsze podczas walki jest chronienie wrażliwych części naszego ciała. Do tych w większości przypadków, a w tym także twoim, należą podbrzusze oraz szyja od strony szczęki, które w porównaniu do grzbietu i karku nosorożca mają zdecydowanie cieńszą skórę. Odpowiednia postawa powinna ci pozwolić bez problemu manewrować rogiem, jednak nie wskaże ci jak powinna wyglądać. Mogę tylko ci pokazać z której strony drapieżnicy, w tym ja pewnie będą atakować. A teraz pokaż mi swoją podstawę do walki! - Powiedział uważnie obserwując ostronosego, chciał zobaczyć, jak ustawi się Bob, co prawda miał styczność już z jednym nosorożcem, lecz wtedy by mu do głowy nie wpadło, to co teraz robił.

Odpowiedz

Wróć do „Termitiery”