x
Newsy
  • 07.04.2024
  • Nowa porcja questów czeka na śmiałków! -> Questy
  • 06.04.2024
  • Aktualizacja kwietniowa weszła w życie! Więcej szczegółów pod linkiem-> Aktualizacja kwietniowa
  • 07.03.2024
  • Wszystkie Panie zapraszamy do wzięcia udziału w Loterii z Okazji Dnia Kobiet! -> Loteria z okazji Dnia Kobiet
  • 04.02.2024
  • Postacią Miesiąca został Tauro
  • 31.01.2024
  • Dzienniki umiejętności zostały sprawdzone
Fabuła
  • Aktualności fabularne
  • > Świeża porcja nowości z Lwiej Krainy
  • Przewrót na Lwiej Ziemi
  • > Khalie przejęła władzę na Lwiej Ziemi po wypędzeniu dotychczasowych władców.
  • Gniew Przodków
  • > Po krainie przetoczyły się nieszczęścia i choroby. Mówi się, że to Przodkowie postanowili uprzykrzyć życie żyjącym, ale kto wie czy starzy szamani mają rację. Może po prostu przebywanie w niebezpiecznych terenach ma swoje konsekwencje.
  • Epidemia w dżungli
  • > Chodzą słuchy, że choroba w Dżungli przybiera na sile. Napotyka się tam wielu chorych, którzy wykazują agresję wobec nieznajomych.
  • Szkarłatne Grzywy
  • > Ragir odnowił dawne stado. Szkarłatni powrócili na zajmowane niegdyś ziemie.
Suwak
Lwia Skała
Wodopój Las Kanion Termitiery Jezioro ZZ Wulkan Góry LS Jaskinie Kilimandżaro Upendi Drzewo życia Wielki Wodospad Zakątek Przodków Oaza Ruiny Pustynia Ciernisko Cmentarz Pole bitwy Zarośla Bagno Słone jezioro Gejzery Góry ZZ Wielka woda Jezioro szmaragdowe Jezioro flamingów Kaskada Grobowiec Rzeka Wąwóz Dżungla Pustkowia Równina Rzeka 2 Sawanna 2 Rzeka 3 Las namorzynowy Dolina wichrów Nadrzecze Dolina LS Drzewo życia Sawanna LZ Skała Wolności Wschodnia Oaza Wydmy Las MB Jezioro MB Wybrzeże

expenie samemu [przyjęte]

Awatar użytkownika
Ragir
Król
Król
Gatunek: Lew
Data urodzenia: 10 sie 2016
Specjalizacja:
rzemieślnik 3
Rzemieślnik 3
zbrojmistrz
Zbrojmistrz
zbieracz
Zbieracz
garbarz
Garbarz
wpjownik 1
Wojownik 1
Zdrowie: 100
Waleczność: 69
Zręczność: 59
Percepcja: 30

expenie samemu [przyjęte]

Post autor: Ragir » 07 sie 2020, 15:45

Taka myśl, o której wspominałem juz kilka razy a ostatnio nawet rozmawiałem o tym z Ignisem.

Chodzi o to, ze wszystko dzieje sie na marginesach. Szkolenia itp. Kapuje za szkolenie ma się pełen punkt do statystyki.

Za polowania i akcje z MG na fabule i marginesach punkty doświadczenia.
Taki niby progres. Tylko co z fabułą?
Jeśli taki mój Piegus sam zrobi sobie trening np. na zwinność to dlaczego nie może dostać jakiś PD? Nie mówię o tym aby dostać tyle co za akcje z mg ale kilak punktów 1-2 to nie dużo a zawsze jakiś progresik.
Nie przekonuje mnie gadanie władz, ze wszyscy zaczną trenować i spamić. Nie wierzę najdłuższą mete w to.
W końcu sami mówili, ze chcą aby za wszystko co robimy szło coś co da nam odczucie progresu niczym z skajrima.
obecnie to jednak tylko z marginesów i akcji z MG an fabule. A co z zwykłymi? Tak jak u rzemieślnika,który nie potrzebuje mg do tego aby powoli się expic w rzemieślnictwie.
Czemu głównych stat tak nie mozna ale w mniejszej skali?
Zamiast głownie romansować to potrenować z kimś czy coś bez angażowania mg, który nie zawsze ma czas.

Te PD to jako dodatek mała pocieszka za to, że cokolwiek sie robi samemu, ze się angażuje w rozwój postaci. Głownie wydarzenia z MG byłby by tym co najbardziej się "opłaca".

Awatar użytkownika
Tabiri
Data urodzenia: 21 lis 2019
Zdrowie: 0
Waleczność: 30
Zręczność: 50
Percepcja: 40
Kontakt:

Post autor: Tabiri » 07 sie 2020, 17:22

Jesli robisz na fabule cos, co wymaga rzucania na zrecznosc, dostajesz za to pdk, nie musi byc akcji specjalnej.

Co do szkolenia, zdarzylo mi die przeprowadzac szkolenie szamanskie i rytualy na fabule glownej.

Wg mnie problem nie istnieje.

Awatar użytkownika
Ragir
Król
Król
Data urodzenia: 10 sie 2016
Specjalizacja:
rzemieślnik 3
Rzemieślnik 3
zbrojmistrz
Zbrojmistrz
zbieracz
Zbieracz
garbarz
Garbarz
wpjownik 1
Wojownik 1
Waleczność: 69
Zręczność: 59

Post autor: Ragir » 07 sie 2020, 17:27

dostają ale w porównaniu z potencjalnym własnym treningiem o wiele więcej.
To problemem nie jest tylko pomysłem, myślą. aby i gracz, który robi coś co może wymagać rzutów nie angażuje mg i sam sobie coś robi by mógł poczuć również progres. Minimalny ale jednak. Wiadome ze wszelakie akcje czy an fabule czy marginesach z MG sa o wiele bardziej "dochodowe" i opłacalne. Temu za własne jakieś wysiłki mg oceniałby czy osoba zasłużyła poprzez własna, inicjatywie i czynności cokolwiek czy te 1-2 pkt. które nie sa wielkie ale miłym dodatkiem do czegoś co robi się an fabule i tyle :)

Awatar użytkownika
Tabiri
Data urodzenia: 21 lis 2019
Zdrowie: 0
Waleczność: 30
Zręczność: 50
Percepcja: 40
Kontakt:

Post autor: Tabiri » 07 sie 2020, 17:55

W takim razie jest to kwestia prowadzenia dziennika tak jak przy specjalizacjach, bo nie wyobrazam sobie zeby admini przelatywali wszystkie posty czy-ktos-czasem-cos-zrobil, skoro chcesz bez wywolywania mg. Inaczej niz przez adminow pdkow sie wpisac nie da w profil postaci.

W kazdym razie wydaje mi sie ze to i tak w pewnym stopniu sie dzieje, bo tak czy owak trzeba angazowac kogos funcyjnego.

Awatar użytkownika
Ignis
Gatunek: Panthera Leo
Data urodzenia: 10 sie 2018
Specjalizacja:
wojownik 3
Wojownik 3
Niezłomna wola
Potęga Przodków
Pierwotny Szał
Szarża
Kościana Skóra
Kościana skóra
rzemieślnik 3
Rzemieślnik 3
garbarz
Z jednej nici
recykling
Recykling
garbarz
Garbarz
garbarz
Bez dna
garbarz
Jubiler
garbarz
Złote łapy
zbrojmistrz
Zbrojmistrz
piromanta
Piromanta
Waleczność: 75
Zręczność: 70
Kontakt:

Post autor: Ignis » 08 sie 2020, 2:23

Wypadałoby się udzielić, skoro pomysł był całkiem długo omawiany ^^
Także na początku. W 100% zgadzam się z tym co napisał wyżej Ragir i tak samo uważam, że jest to dobry pomysł. Oczywiście najpierw zaznaczę, że to należy traktować głównie jako dodatkową możliwość, a nie problem czy obowiązek. Również się zgodzę z tobą Tabiri, że Adminom czy MG latanie po tematach się nie spodoba i jako MG, mogę powiedzieć, że ani myślę, aby to robić i szukać kto co zrobił. Jednak po co MG ma latać, skoro można założyć temat o nazwie: Raport z treningu, czy jakoś podobnie i tam gracze by zgłaszali swoje treningi według jakiegoś prostego wzoru typu:

Trening: Krzepy/Zręczności/Percepcji
Link: ...
Dodatkowe info*: Jeśli ktoś chce coś dodać, albo na coś zwrócić uwagę.

Otrzymane PD: Wypełnia MG lub Admin sprawdzający.

Wtedy taki MG np: Ja, wejdzie w link, sprawdzi i oceni ten trening. Dając jakieś PD lub nie, a potem odhaczy post tekstem: zrobione, dodane i tyle. Większej w tym filozofii nie ma.
Od razu odpowiem na kolejne zagadnienie które pewnie się pojawi (choćby ze strony Tiba, pozdrawiam), Exploit - nie ma co się oszukiwać, sam jestem graczem więc, pierwsza myśl która padła mi do głowy to jak to najlepiej wykorzystać. I o dziwo, strasznie mało jest tych możliwości oraz w sumie nie widzę takich, które by nie wyglądały dziwnie. Ale na kilka można od razu odpowiedzieć:

*A co jeśli ktoś zaspami w jednym temacie swoimi treningami? - Szczerze nie widziałem tutaj jeszcze, aby ktokolwiek napisał dwa posty pod rząd tą samą postacią, a nawet jeśli ktoś by się wysilił, aby takie coś zrobić. Nie mówiąc już o tym jak to będzie wyglądać, to MG ma mózg i jest w stanie zauważyć taki sznurek postów i najzwyczajniej przyznać tylko 1-2 PD.

*A co jeśli ktoś będzie skakał pomiędzy tematami i robił trening? - Chyba to samo co wcześniej, trening według mnie, powinien zmieścić się w jednym poście jeśli trenujemy sami.

*A co jeśli ktoś będzie pisał codziennie treningi? - Osobiście nie widzę w tym problemu, większość postaci i tak stoi w swoich wątkach. Więc, nawet ciężko jest mi sobie wyobrazić, aby ktoś kto gra i ma wątek, gdzie poznaje kogoś nowego np: na Lwiej Skale, pisał w nim ciągle, że trenuje. Wyglądałoby to co najmniej dziwnie, bez jakiegoś logicznego uzasadnienia.

*A co ze sparingiem? - Tutaj również jest prosta odpowiedź, całość oceni MG. Jednak akurat przy tym bym się jeszcze na chwilę zatrzymał, bo można by zwiększyć o 2 dodatkowe PD za taki trening, ale raczej to już jest luźna myśl.

*Jakieś inne możliwości których nie widzę? - Znając życie pewnie coś mi umknęło, ale nawet jeśli pojawi się taka sytuacja, to osoba sprawdzająca, może poradzić się innych MG, Adminów czy nawet samych Graczy. A na dokładkę dodam, że nawet próba wykorzystywania tego, aby szybko nabijać statystyki, stanie się po prostu równie szybko nieopłacalna.
► Pokaż Spoiler

Odpowiedz

Wróć do „Archiwum ogłoszeń”