Taka myśl, o której wspominałem juz kilka razy a ostatnio nawet rozmawiałem o tym z Ignisem.
Chodzi o to, ze wszystko dzieje sie na marginesach. Szkolenia itp. Kapuje za szkolenie ma się pełen punkt do statystyki.
Za polowania i akcje z MG na fabule i marginesach punkty doświadczenia.
Taki niby progres. Tylko co z fabułą?
Jeśli taki mój Piegus sam zrobi sobie trening np. na zwinność to dlaczego nie może dostać jakiś PD? Nie mówię o tym aby dostać tyle co za akcje z mg ale kilak punktów 1-2 to nie dużo a zawsze jakiś progresik.
Nie przekonuje mnie gadanie władz, ze wszyscy zaczną trenować i spamić. Nie wierzę najdłuższą mete w to.
W końcu sami mówili, ze chcą aby za wszystko co robimy szło coś co da nam odczucie progresu niczym z skajrima.
obecnie to jednak tylko z marginesów i akcji z MG an fabule. A co z zwykłymi? Tak jak u rzemieślnika,który nie potrzebuje mg do tego aby powoli się expic w rzemieślnictwie.
Czemu głównych stat tak nie mozna ale w mniejszej skali?
Zamiast głownie romansować to potrenować z kimś czy coś bez angażowania mg, który nie zawsze ma czas.
Te PD to jako dodatek mała pocieszka za to, że cokolwiek sie robi samemu, ze się angażuje w rozwój postaci. Głownie wydarzenia z MG byłby by tym co najbardziej się "opłaca".
x
Newsy
- 07.04.2024
- Nowa porcja questów czeka na śmiałków! -> Questy
- 06.04.2024
- Aktualizacja kwietniowa weszła w życie! Więcej szczegółów pod linkiem-> Aktualizacja kwietniowa
- 07.03.2024
- Wszystkie Panie zapraszamy do wzięcia udziału w Loterii z Okazji Dnia Kobiet! -> Loteria z okazji Dnia Kobiet
- 04.02.2024
- Postacią Miesiąca został Tauro
- 31.01.2024
- Dzienniki umiejętności zostały sprawdzone
Fabuła
- Aktualności fabularne
- > Świeża porcja nowości z Lwiej Krainy
- Przewrót na Lwiej Ziemi
- > Khalie przejęła władzę na Lwiej Ziemi po wypędzeniu dotychczasowych władców.
- Gniew Przodków
- > Po krainie przetoczyły się nieszczęścia i choroby. Mówi się, że to Przodkowie postanowili uprzykrzyć życie żyjącym, ale kto wie czy starzy szamani mają rację. Może po prostu przebywanie w niebezpiecznych terenach ma swoje konsekwencje.
- Epidemia w dżungli
- > Chodzą słuchy, że choroba w Dżungli przybiera na sile. Napotyka się tam wielu chorych, którzy wykazują agresję wobec nieznajomych.
- Szkarłatne Grzywy
- > Ragir odnowił dawne stado. Szkarłatni powrócili na zajmowane niegdyś ziemie.
Poszukiwania
Stada
Lwia Ziemia przywódcy: Khalie, Ushindi
Pazury Północy przywódca: Umahiri
Szkarłatne Grzywy przywódca: Ragir, Sigrun
expenie samemu [przyjęte]
- Tabiri
- Gatunek: Lew
- Data urodzenia: 21 lis 2019
- Zdrowie: 0
- Waleczność: 30
- Zręczność: 50
- Percepcja: 40
- Kontakt:
Jesli robisz na fabule cos, co wymaga rzucania na zrecznosc, dostajesz za to pdk, nie musi byc akcji specjalnej.
Co do szkolenia, zdarzylo mi die przeprowadzac szkolenie szamanskie i rytualy na fabule glownej.
Wg mnie problem nie istnieje.
Co do szkolenia, zdarzylo mi die przeprowadzac szkolenie szamanskie i rytualy na fabule glownej.
Wg mnie problem nie istnieje.
- Ragir
- Król

- Data urodzenia: 10 sie 2016
- Specjalizacja:
- Zdrowie: 100
- Waleczność: 69
- Zręczność: 59
- Percepcja: 30
dostają ale w porównaniu z potencjalnym własnym treningiem o wiele więcej.
To problemem nie jest tylko pomysłem, myślą. aby i gracz, który robi coś co może wymagać rzutów nie angażuje mg i sam sobie coś robi by mógł poczuć również progres. Minimalny ale jednak. Wiadome ze wszelakie akcje czy an fabule czy marginesach z MG sa o wiele bardziej "dochodowe" i opłacalne. Temu za własne jakieś wysiłki mg oceniałby czy osoba zasłużyła poprzez własna, inicjatywie i czynności cokolwiek czy te 1-2 pkt. które nie sa wielkie ale miłym dodatkiem do czegoś co robi się an fabule i tyle
To problemem nie jest tylko pomysłem, myślą. aby i gracz, który robi coś co może wymagać rzutów nie angażuje mg i sam sobie coś robi by mógł poczuć również progres. Minimalny ale jednak. Wiadome ze wszelakie akcje czy an fabule czy marginesach z MG sa o wiele bardziej "dochodowe" i opłacalne. Temu za własne jakieś wysiłki mg oceniałby czy osoba zasłużyła poprzez własna, inicjatywie i czynności cokolwiek czy te 1-2 pkt. które nie sa wielkie ale miłym dodatkiem do czegoś co robi się an fabule i tyle
- Tabiri
- Data urodzenia: 21 lis 2019
- Zdrowie: 0
- Waleczność: 30
- Zręczność: 50
- Percepcja: 40
- Kontakt:
W takim razie jest to kwestia prowadzenia dziennika tak jak przy specjalizacjach, bo nie wyobrazam sobie zeby admini przelatywali wszystkie posty czy-ktos-czasem-cos-zrobil, skoro chcesz bez wywolywania mg. Inaczej niz przez adminow pdkow sie wpisac nie da w profil postaci.
W kazdym razie wydaje mi sie ze to i tak w pewnym stopniu sie dzieje, bo tak czy owak trzeba angazowac kogos funcyjnego.
W kazdym razie wydaje mi sie ze to i tak w pewnym stopniu sie dzieje, bo tak czy owak trzeba angazowac kogos funcyjnego.
- Ignis
- Gatunek: Panthera Leo
- Data urodzenia: 10 sie 2018
- Specjalizacja:
- Zdrowie: 100
- Waleczność: 75
- Zręczność: 70
- Percepcja: 30
- Kontakt:
Wypadałoby się udzielić, skoro pomysł był całkiem długo omawiany ^^
Także na początku. W 100% zgadzam się z tym co napisał wyżej Ragir i tak samo uważam, że jest to dobry pomysł. Oczywiście najpierw zaznaczę, że to należy traktować głównie jako dodatkową możliwość, a nie problem czy obowiązek. Również się zgodzę z tobą Tabiri, że Adminom czy MG latanie po tematach się nie spodoba i jako MG, mogę powiedzieć, że ani myślę, aby to robić i szukać kto co zrobił. Jednak po co MG ma latać, skoro można założyć temat o nazwie: Raport z treningu, czy jakoś podobnie i tam gracze by zgłaszali swoje treningi według jakiegoś prostego wzoru typu:
Trening: Krzepy/Zręczności/Percepcji
Link: ...
Dodatkowe info*: Jeśli ktoś chce coś dodać, albo na coś zwrócić uwagę.
Otrzymane PD: Wypełnia MG lub Admin sprawdzający.
Wtedy taki MG np: Ja, wejdzie w link, sprawdzi i oceni ten trening. Dając jakieś PD lub nie, a potem odhaczy post tekstem: zrobione, dodane i tyle. Większej w tym filozofii nie ma.
Od razu odpowiem na kolejne zagadnienie które pewnie się pojawi (choćby ze strony Tiba, pozdrawiam), Exploit - nie ma co się oszukiwać, sam jestem graczem więc, pierwsza myśl która padła mi do głowy to jak to najlepiej wykorzystać. I o dziwo, strasznie mało jest tych możliwości oraz w sumie nie widzę takich, które by nie wyglądały dziwnie. Ale na kilka można od razu odpowiedzieć:
*A co jeśli ktoś zaspami w jednym temacie swoimi treningami? - Szczerze nie widziałem tutaj jeszcze, aby ktokolwiek napisał dwa posty pod rząd tą samą postacią, a nawet jeśli ktoś by się wysilił, aby takie coś zrobić. Nie mówiąc już o tym jak to będzie wyglądać, to MG ma mózg i jest w stanie zauważyć taki sznurek postów i najzwyczajniej przyznać tylko 1-2 PD.
*A co jeśli ktoś będzie skakał pomiędzy tematami i robił trening? - Chyba to samo co wcześniej, trening według mnie, powinien zmieścić się w jednym poście jeśli trenujemy sami.
*A co jeśli ktoś będzie pisał codziennie treningi? - Osobiście nie widzę w tym problemu, większość postaci i tak stoi w swoich wątkach. Więc, nawet ciężko jest mi sobie wyobrazić, aby ktoś kto gra i ma wątek, gdzie poznaje kogoś nowego np: na Lwiej Skale, pisał w nim ciągle, że trenuje. Wyglądałoby to co najmniej dziwnie, bez jakiegoś logicznego uzasadnienia.
*A co ze sparingiem? - Tutaj również jest prosta odpowiedź, całość oceni MG. Jednak akurat przy tym bym się jeszcze na chwilę zatrzymał, bo można by zwiększyć o 2 dodatkowe PD za taki trening, ale raczej to już jest luźna myśl.
*Jakieś inne możliwości których nie widzę? - Znając życie pewnie coś mi umknęło, ale nawet jeśli pojawi się taka sytuacja, to osoba sprawdzająca, może poradzić się innych MG, Adminów czy nawet samych Graczy. A na dokładkę dodam, że nawet próba wykorzystywania tego, aby szybko nabijać statystyki, stanie się po prostu równie szybko nieopłacalna.
Także na początku. W 100% zgadzam się z tym co napisał wyżej Ragir i tak samo uważam, że jest to dobry pomysł. Oczywiście najpierw zaznaczę, że to należy traktować głównie jako dodatkową możliwość, a nie problem czy obowiązek. Również się zgodzę z tobą Tabiri, że Adminom czy MG latanie po tematach się nie spodoba i jako MG, mogę powiedzieć, że ani myślę, aby to robić i szukać kto co zrobił. Jednak po co MG ma latać, skoro można założyć temat o nazwie: Raport z treningu, czy jakoś podobnie i tam gracze by zgłaszali swoje treningi według jakiegoś prostego wzoru typu:
Trening: Krzepy/Zręczności/Percepcji
Link: ...
Dodatkowe info*: Jeśli ktoś chce coś dodać, albo na coś zwrócić uwagę.
Otrzymane PD: Wypełnia MG lub Admin sprawdzający.
Wtedy taki MG np: Ja, wejdzie w link, sprawdzi i oceni ten trening. Dając jakieś PD lub nie, a potem odhaczy post tekstem: zrobione, dodane i tyle. Większej w tym filozofii nie ma.
Od razu odpowiem na kolejne zagadnienie które pewnie się pojawi (choćby ze strony Tiba, pozdrawiam), Exploit - nie ma co się oszukiwać, sam jestem graczem więc, pierwsza myśl która padła mi do głowy to jak to najlepiej wykorzystać. I o dziwo, strasznie mało jest tych możliwości oraz w sumie nie widzę takich, które by nie wyglądały dziwnie. Ale na kilka można od razu odpowiedzieć:
*A co jeśli ktoś zaspami w jednym temacie swoimi treningami? - Szczerze nie widziałem tutaj jeszcze, aby ktokolwiek napisał dwa posty pod rząd tą samą postacią, a nawet jeśli ktoś by się wysilił, aby takie coś zrobić. Nie mówiąc już o tym jak to będzie wyglądać, to MG ma mózg i jest w stanie zauważyć taki sznurek postów i najzwyczajniej przyznać tylko 1-2 PD.
*A co jeśli ktoś będzie skakał pomiędzy tematami i robił trening? - Chyba to samo co wcześniej, trening według mnie, powinien zmieścić się w jednym poście jeśli trenujemy sami.
*A co jeśli ktoś będzie pisał codziennie treningi? - Osobiście nie widzę w tym problemu, większość postaci i tak stoi w swoich wątkach. Więc, nawet ciężko jest mi sobie wyobrazić, aby ktoś kto gra i ma wątek, gdzie poznaje kogoś nowego np: na Lwiej Skale, pisał w nim ciągle, że trenuje. Wyglądałoby to co najmniej dziwnie, bez jakiegoś logicznego uzasadnienia.
*A co ze sparingiem? - Tutaj również jest prosta odpowiedź, całość oceni MG. Jednak akurat przy tym bym się jeszcze na chwilę zatrzymał, bo można by zwiększyć o 2 dodatkowe PD za taki trening, ale raczej to już jest luźna myśl.
*Jakieś inne możliwości których nie widzę? - Znając życie pewnie coś mi umknęło, ale nawet jeśli pojawi się taka sytuacja, to osoba sprawdzająca, może poradzić się innych MG, Adminów czy nawet samych Graczy. A na dokładkę dodam, że nawet próba wykorzystywania tego, aby szybko nabijać statystyki, stanie się po prostu równie szybko nieopłacalna.
► Pokaż Spoiler