x
Newsy
  • 07.04.2024
  • Nowa porcja questów czeka na śmiałków! -> Questy
  • 06.04.2024
  • Aktualizacja kwietniowa weszła w życie! Więcej szczegółów pod linkiem-> Aktualizacja kwietniowa
  • 07.03.2024
  • Wszystkie Panie zapraszamy do wzięcia udziału w Loterii z Okazji Dnia Kobiet! -> Loteria z okazji Dnia Kobiet
  • 04.02.2024
  • Postacią Miesiąca został Tauro
  • 31.01.2024
  • Dzienniki umiejętności zostały sprawdzone
Fabuła
  • Aktualności fabularne
  • > Świeża porcja nowości z Lwiej Krainy
  • Przewrót na Lwiej Ziemi
  • > Khalie przejęła władzę na Lwiej Ziemi po wypędzeniu dotychczasowych władców.
  • Gniew Przodków
  • > Po krainie przetoczyły się nieszczęścia i choroby. Mówi się, że to Przodkowie postanowili uprzykrzyć życie żyjącym, ale kto wie czy starzy szamani mają rację. Może po prostu przebywanie w niebezpiecznych terenach ma swoje konsekwencje.
  • Epidemia w dżungli
  • > Chodzą słuchy, że choroba w Dżungli przybiera na sile. Napotyka się tam wielu chorych, którzy wykazują agresję wobec nieznajomych.
  • Szkarłatne Grzywy
  • > Ragir odnowił dawne stado. Szkarłatni powrócili na zajmowane niegdyś ziemie.
Suwak
Lwia Skała
Wodopój Las Kanion Termitiery Jezioro ZZ Wulkan Góry LS Jaskinie Kilimandżaro Upendi Drzewo życia Wielki Wodospad Zakątek Przodków Oaza Ruiny Pustynia Ciernisko Cmentarz Pole bitwy Zarośla Bagno Słone jezioro Gejzery Góry ZZ Wielka woda Jezioro szmaragdowe Jezioro flamingów Kaskada Grobowiec Rzeka Wąwóz Dżungla Pustkowia Równina Rzeka 2 Sawanna 2 Rzeka 3 Las namorzynowy Dolina wichrów Nadrzecze Dolina LS Drzewo życia Sawanna LZ Skała Wolności Wschodnia Oaza Wydmy Las MB Jezioro MB Wybrzeże

Cuś na ząb [Viktor / Jasmin / Zeus]

Awatar użytkownika
Viktor
Gatunek: Lew
Data urodzenia: 07 lip 2021
Specjalizacja:
medyk 2
Medyk 2
Zdrowie: 100
Waleczność: 21
Zręczność: 60
Percepcja: 72
Kontakt:

Cuś na ząb [Viktor / Jasmin / Zeus]

Post autor: Viktor » 07 paź 2023, 12:26

Polowanie na antylope albinosa
Czas: południe

Viktor zasłyszał, że wróżbiarka ze Skały Wolności potrzebuje skóry albinosa zywiącego się roślinami. Karłowaty lew zaciągnął opinią wśród pobliskich ptaków, które wskaxały mu sawannę jako miejsce poszukiwań gdzie widziana była antylopa albinos. Doskonały okaz ale Viktor zdaje sobie sprawę, że przez nikczemny wzrost nie da rady jej pokonać w pojedynkę. Rozejrzał się za innymi lwami. Może akurat któryś się trafi i sobie nawzajem pomogą. Viktor świetnie tropi i ma smykałkę do ataków z zaskoczenia. Gorzej kiedy dojdzie do pościgu lub otwartej walki. Wyobrażacie sobie, że karłowaty lew tymi małymi łapkami dogania antylope? No właśnie. Dlatego Viktor szukał dalej ewentualnych towarzyszy do polowania
- Halo! Ktoś chętny na wspólne polowanie?

@Jasmin @Zeus
► Pokaż Spoiler

Awatar użytkownika
Zeus
Data urodzenia: 07 lip 2020
Specjalizacja:
rzemieślnik 1
Rzemieślnik 1
Zdrowie: 86
Waleczność: 55
Zręczność: 65
Percepcja: 30
Kontakt:

Post autor: Zeus » 07 paź 2023, 17:48

Kto się tak drze? Niech przodkowie będą mi świadkiem, że niczemu to nie służy a wyłącznie szkoda z tego będzie. Zwierzęta tym można spłoszyć. Dopiero co śledziłam antylope albinosa zaś teraz gdzieś mi uciekła. Straciłam ją na chwilę, a ślady w błocie zmieszały się z innymi. No, dobrze, ważniejsze kto tak krzyczy. Wyszłam z gęstych roślin sawanny, a moim oczom ukazał się mały lew. Inny niż jak wyglądają dzieci. To musi być zdecydowanie karzeł. Słyszałam o nich ale pierwszy raz widzę to dziwadło na własne oczy.
- Doprawdy wytatuuj sobie na czole, że jesteś chętny na wspólne polowanie. - powiedziałam równie kpiąco. Jednak ten karzełek coś w sobie ma, coś, co może się przydać przy wspólnym polowaniu. Może jego rozmiar, a może ma niezwykle rozwinięte umiejętności tropienia. Pora jego, żeby się wykazać.
- Tropię antylope albinią czy jak to się zwie. Może się przydasz przy tropieniu, mały. Mów mi Zeus... - zaproponowałam lekko obraźliwie w stosunku do samca.

Awatar użytkownika
Jasmin
Data urodzenia: 15 sty 2019
Specjalizacja:
łowca 2
Łowca 2
surykatka
Surykatka
antylopa
Antylopa
Waleczność: 46
Zręczność: 56
Percepcja: 51
Kontakt:

Post autor: Jasmin » 07 paź 2023, 19:11

Ostatnio nie miała szczęścia w polowaniu. Raz za razem ośmieszała się i wracała z pustymi łapami. Na ostatni polowaniu nie udało jej się nawet znaleźć żadnej ryby. Postanowiła więc ponownie spróbować na sawannie. Zauważyła dwójkę lwów, które według ich słów planowały polowanie. Nie chciała podsłuchiwać, ale mówili bardzo głośno. Podeszła do nich.
- Czy mogę się dołączyć? Jestem Jasmin. - przedstawiła się pozostałej dwójce. Wyglądali razem dość niezwykle, a Jasmin nie znała żadnego z nich.

@Viktor
☁️☀️☁️

Z dala od bliskich, tak nagle rzucił los
W gwarze tajemnic brzmi nowy, nieznany głos
Znad Rzeki Wspomnień obłok unosi się
Dom twój daleki, zgubiony dawno gdzieś
I wtedy czujesz, jak dobrze może być
kiedy bezpiecznym snom już nie zagraża nic
znad rzeki wspomnień księżyc odsuwa mgłę
dom twój daleki, znowu odpływa gdzieś.

🎶

Awatar użytkownika
Viktor
Specjalizacja:
medyk 2
Medyk 2
Kontakt:

Post autor: Viktor » 07 paź 2023, 19:21

Viktor nie zamierzał dać się obrażać jakiejś tam lwicy, która pojawiła się znikąd. To prawda, że karłowaty lew nie jest za duży ani nie ma manier, ale to nie powód, żeby kogoś obrażać. Na szczęście pojawiła się trzecia lwica z o wiele większym szacunkiem. Viktor jako wódz polowania postanowił przejąć pałeczkę władzy.
- Im nas więcej tym weselej. Jestem Viktor. - powiedział karłowaty lew. We trzech mają większe szanse na ubicie antylopy.
- Weźmy się za tropienie, bo nas tu jeszcze noc zastanie. - podał propozycje i sam zaczął rozglądać się za śladami antylopy. Szukał świeżych odcisków kopyt, zapachu i sierści, z czego ta ostatnia z racji bycia albinosem dawała łatwo się zidentyfikować.

Viktor wyrzuca 3d100:
36, 42, 52

Viktor odnalazł ślady sierści zawieszonej na wysokiej trawie. Wyglądało jakby antylopa uciekała przed czymś. Prócz tego znalazł ślady kopyt na ziemi.
- Mam coś. To chyba nasza antylopa. - wskazał na ślady niestety trop się urywał po kilku metrach.

@Zeus
► Pokaż Spoiler

Awatar użytkownika
Zeus
Specjalizacja:
rzemieślnik 1
Rzemieślnik 1
Kontakt:

Post autor: Zeus » 07 paź 2023, 19:42

Spojrzałam z intrygującym wzrokiem na lwice o imieniu Jasmin. Szanse na udane polowanie wzrosły zwłaszcza, że jest ona masywniejsza od karła. Co się tyczy Viktora to nie podoba mi się jak rządzi ale niech będzie po jego myśli. Najwidoczniej karzełkowi udało się odnaleźć trop, a ja nie mogę być gorsza. Miejmy nadzieję, że również coś znajdę inaczej mi przodkowie świadkiem, że zapadnę się ze wstydu.
- Droga Jasmin, polujemy na antylope albinosa i zgadzam się z Viktorem. Z chęcią przyjmiemy cię do naszej grupy. Możesz mówić mi Zeus. - Powiedziałam i zaczęłam szukać tropów w miejscu gdzie ślad znaleziony przez Viktora się urywał.

Zeus wyrzuca 3d100:
17, 34, 99

Niestety niczego nie znalazłam i zapadłam się nieco ze wstydu. Takie upokorzenie.

@Jasmin

Awatar użytkownika
Jasmin
Specjalizacja:
łowca 2
Łowca 2
surykatka
Surykatka
antylopa
Antylopa
Kontakt:

Post autor: Jasmin » 07 paź 2023, 20:02

Uśmiechnęła się do niskiego lwa i jego towarzyszki.
- Albinos? Takie antylopy zdarzają się bardzo rzadko. - w zwykłych okolicznościach byłaby przeciwna zabiciu tak niezwykłego zwierzęcia. Od kilku dni jednak nie udało jej się nic upolować i była już głodna. Nie miało znaczenia jaka to była zwierzyna, ważne żeby wreszcie mogła się najeść.
Spojrzała na ślad wskazany przez Viktora. Nie było wątpliwości, że biała sierść należy do poszukiwanej przez niech antylopy. Podążyła za tropem, próbując wypatrzeć antylopę wśród traw. Sądziła, że przy jej niezwykłej barwie nie powinno to być trudne.
Rzut na percepcję
Jasmin wyrzuca 3d100:
36, 62, 20
Rzeczywiście. Zauważyła jasny łeb, ukryty częściowo za pniem akacji.
- Tam jest - szepnęła do pozostałych wskazując gdzie znajduje się ich ofiara.
☁️☀️☁️

🎶

Awatar użytkownika
Viktor
Specjalizacja:
medyk 2
Medyk 2
Kontakt:

Post autor: Viktor » 07 paź 2023, 20:31

Po udaniu się za Jasmin faktycznie Viktor ujrzał białą antylope.
Teraz dziecinko cię dopadnę. Chodź przywitać się z wujkiem Viktorem. - powtórzył w myślach karłowaty lew i spojrzał na resztę grupy. Plan działania musi być prosty i nieskomplikowany inaczej wszyscy się pogubią.
- Dobra. Zrobimy tak jak mówię. Najpierw ja zaatakuje ją z zaskoczenia, potem Zeus, a potem Jasmin. Nie spodziewa się ataku karła i łatwiej mi ukryć się w gęstej trawie. - powiedział szeptem Viktor, który już dzielił łupy w swej wyobraźni. Czas działać, dlatego nikczemnik zaczął skradać się do antylopy. Powoli przemieszczał się z wykorzystaniem naturalnej osłony terenowej zwaną trawą.

Viktor wyrzuca 3d100:
64, 89, 15

Cholera. Niestety antylopa zauważyła Viktora pomimo wykorzystania naturalnej osłony w postaci traw. Nici z ataku z nienanacka. Na całe szczęście jeszcze reszta grupy mogła spróbować zaatakować z zaskoczenia, dopóki Viktor odwracał uwagę antylopy swoją posturą.
- Poddaj się. Nie masz szans ucieczki i tak cię dopadnę. - odgrażał się antylopie Viktor.

@Zeus
► Pokaż Spoiler

Awatar użytkownika
Zeus
Specjalizacja:
rzemieślnik 1
Rzemieślnik 1
Kontakt:

Post autor: Zeus » 07 paź 2023, 20:51

Plan opracowany przez Viktora brzmi jak plan, który mógłby się udać, gdyby nie to, że sam Viktor zawiódł. Pozostaje trzymać się ataku z zaskoczenia, dlatego przygotowałam łapy i zaczęłam zmierzać w kierunku antylopy. Kiedy Viktor odwracał jej uwagę groźbami to ja okrążyłam antylope i wysunęłam pazury. To jest mój dzień i nie mogę tego przegrać. Pora zmyć z siebie wstyd z nieudanego tropienia. Skoczyłam z pazurami na bok albinosa nagle pojawiając się znikąd.

Zeus wyrzuca 3d100:
52, 70, 7

Dzięki groźbom Viktora udało mi się zaskoczyć antylope i zakradłam się do niej.
► Pokaż Spoiler

Zaatakowałam z zaskoczenia antylope wbijając pazury w jej bok i pozostawiając po sobie ślady krwi.

70 HP - 16 HP = 54 HP

@Jasmin

Awatar użytkownika
Jasmin
Specjalizacja:
łowca 2
Łowca 2
surykatka
Surykatka
antylopa
Antylopa
Kontakt:

Post autor: Jasmin » 08 paź 2023, 20:03

Jasmin przyczaiła się w trawie. Zamierzała podejść jak najbliżej ofiary i zajść ją znienacka. Zanim jednak zdążyła cokolwiek zrobić, druga lwica już atakowała antylopę. I tyle z jej elementu zaskoczenia.
- Co robimy? - zapytała, spoglądając na Viktora. Spodziewała się, że będą polować całą trójką, a tymczasem Zeus nie czekając na nich sama dopadła ofiarę. Miała teraz biec i jej pomóc? Czy tylko by przeszkadzała, tak jak ostatnio w polowaniu z Crimsonem? Patrzyła pytająco na małego lwa, który także został pozostawiony z tyłu.
☁️☀️☁️

🎶

Awatar użytkownika
Viktor
Specjalizacja:
medyk 2
Medyk 2
Kontakt:

Post autor: Viktor » 09 paź 2023, 19:13

Viktor starał się zaatakować antylope nim jednak doszło do tego to Jasmin zapytała się co ma robić. Ciężka sprawa i pytanie może najlepiej pomóc Zeus w walce, bo inaczej ona zgarnie całą chwałę i mięso za zabicie antylopy. Dobra, Viktor zachęci Jasmin do walki.
- Jasmim no dawaj! Trzeba dopaść antylope i pomóc Zeus. - powiedział Viktor i zaatakował antylope skokiem z wysuniętymi pazurami.
Viktor wyrzuca 3d100:
89, 19, 63

Viktor nie miał szans. Nie zdołał doskoczyć do ofiary, która była znacznie szybsza. Jego atak skończył się niepowodzeniem.
► Pokaż Spoiler

Odpowiedz

Wróć do „Zakończone akcje”